Gratis levering!!! fra 350,01 DKK
Gem på indkøbslisten
Opret en ny indkøbsliste

Bombilla! Noget mere end bare et rør med en si

2023-07-26
Bombilla! Noget mere end bare et rør med en si

Tilsyneladende er der ingen filosofi. En bombilla er i teorien bare et simpelt rør, der ender med en si, som holder yerba mate-grumset ude. Den er lavet af træ eller metal og har en lige eller buet form. I praksis har dette simple redskab stor betydning for bryggets smag og renhed og den generelle fornemmelse af at drikke yerba mate. En god bombilla er en skat og en uundværlig ledsager på yerba mate-rejsen.

Opsummering:

  1. Hvad er en bombilla? Er det en slags mærkelig ske?
  2. En bombilla til alle. Hvilken en skal man vælge?
  3. "Åh nej ... Min bombilla er ved at stoppe til. Hvad skal jeg gøre?"
  4. Bombilla - enkelthedens kraft

Hvad er en bombilla? Er det en slags mærkelig ske?

Hvis du læser denne artikel, har du sikkert allerede haft din første kontakt med yerba mate, eller i det mindste har du hørt om det et eller andet sted. Du ved sikkert også, at mate-te drikkes gennem et "sugerør" af metal, kaldet bombilla. Vi har lige forestillet os denne scene: Første gang en person, der ikke kender Guaranis bryg, ser en yerba mate-elsker, der holder en stor mate-kurv med et rør, der stikker ud af den, hvorigennem de slubrer den mudrede grønne drik. I ansigtet på sådan en person ser vi et udtryk af forfærdelse og på samme tid en smule interesse. Og så lærer sådan en førsteårsstuderende, at dette mærkelige rør er en bombilla. "En bawm-bee-yah? Hvad er det for noget? Er det en eller anden mærkelig teske?" Nej, en bombilla bruges til at filtrere bryggen, til at skille de fine kristtornblade fra drikken, ikke til at røre i den!

Hvordan det hele startede...

Yerba mate blev opdaget af Guarani-indianerne. De samlede blade fra de vildtvoksende træer af Ilex paraguariensis, som de simpelthen tyggede. Bladene gav dem energi og forbedrede deres koncentration, hvilket var meget nyttigt, når de gik på jagt. Senere opdagede indianerne, at et afkog af de tørrede og knuste blade havde den samme effekt. Det var dog meget besværligt at drikke afkoget - små stykker af blade og kviste kom ind mellem tænderne og kildede i halsen. Indianerne fandt på en smart måde at håndtere det på. De begyndte at drikke deres afkog gennem et bambusrør, som de proppede til i den ene ende og stansede små huller i, så de konstruerede et provisorisk filter. I århundreder brugte de sådan en prototype bombilla til at filtrere yerba mate. Den dag i dag er bambusrør stadig tilgængelige på markedet som en del af traditionen. Bambusrøret var dog ikke perfekt - det lod det tørre produkt slippe igennem. Det var spinkelt og rådnede i våde yerba mate-rester, så strået ikke længere var egnet til brug. Oprindeligt var det heller ikke buet, så det var ikke så behageligt at drikke brygget gennem det, som det er i dag. Designet af yerba mate-drikkehalmen blev forbedret efter jesuitternes ankomst til Sydamerika. De var begejstrede for Guarani-indianernes kultur og blev fortrolige med deres yndlingsdrik - yerba mate. De værdsatte dens fordele og forsøgte at udbrede drikkematen i Europa. Bambusrøret med et provisorisk filter var ikke længere et praktisk redskab til at drikke brygget, så det blev erstattet af et metalrør, som blev kaldt en bombilla - ordet er en diminutiv af det spanske "bomba", som bogstaveligt talt kan oversættes som "lille pumpe". Ifølge forfatteren til bogen El Mate: Bebida Nacional Argentina, Francisco N. Scutellá, kom ideen til den buede bombilla fra en italiensk immigrant, Annio Silvio Pizzoni, som ankom til Buenos Aires efter Første Verdenskrig for i første omgang at arbejde som taxachauffør. Senere åbnede han en produktion af bombillaer, der havde en let buet form, og snart fandt han mange efterlignere.

Bombillas for yerba mate

En bombilla til alle. Hvilken en skal man vælge?

I dag kan vi vælge mellem forskellige typer bombilla, der er tilpasset størrelsen på græskarrene, typen af tørret produkt og drikkerens præferencer. Hvilken bombilla vil være den bedste? Hvad skal du være opmærksom på? Lad os se nærmere på, hvilke bombillaer der i øjeblikket er tilgængelige på markedet for yerba mate-tilbehør.

Filtrering

  • Den mest almindelige, mest alsidige af alle typer bombillaer og den, de fleste mateister foretrækker, er det lige rør med et "ske"-filter. Det ligner en perforeret teske. Sådanne bombillaer er f.eks. dem, der fås i vores butik: Mercedes, Gringo eller Grande. Det er et kompromis, der giver mulighed for et attraktivt udseende, god filtrering og modstandsdygtighed over for tilstopning takket være den store absorberende overflade. Du kan drikke forskellige typer yerba mate, men "ske"-bombillaen er det mest optimale valg.
  • I lighed med "ske"-bombillaen er den, der kaldes "bomba " - udstyret med et større, fladt og rundt filter med masser af små huller, der perfekt filtrerer selv den fineste yerba mate. Dette er den ideelle bombilla til støvede mate-typer - den er især populær blandt brasilianere, som elsker at drikke yerba mate chimarrão, der er malet til fint støv.
  • Et interessant alternativ er en "coil" bomb illa med et fjederfilter - i stedet for huller er der placeret et fjederlignende filter i den ene ende. Denne type bombilla anbefales mere til groftskåret mate, da den ikke filtrerer så godt med støvet mate. Den tilstopper meget oftere end "ske"-bombillaer. Det er dog værd at have en, da den fungerer perfekt med den rigtige type yerba mate.
  • Helt usædvanlig i sin konstruktion er den "fannede" bombilla. I stedet for huller eller en fjeder har den ene ende indhak, hvis funktion er at adskille grumset fra yerba mate-infusionen. Ligesom bombillaen med fjederfilter vil den ikke fungere godt til fintskåret tørret yerba mate, som let kan falde gennem indhakkene.
  • En god mulighed er at vælge en "multi-action" bomb illa - med dobbelt eller endda tredobbelt filter. Sådanne bombillaer er normalt hakkede eller perforerede rør, hvor der desuden er fastgjort en fjeder.

Materiale

Ud over filtreringsmetoden er bombillaens materiale også af stor betydning. Rørene på markedet spænder fra bambus over dem, der er lavet af forniklet stål eller rustfrit stål, til eksklusive bombillaer lavet af alpaca eller sølv. Oftest er god kvalitet forbundet med en højere pris. Jo mere ædelt materialet er, jo mere holdbart er det, og jo bedre ser bombillaen ud. Det er værd at investere i noget bedre. Hvilken bombilla skal du vælge? Hvilken bombilla er den billigste, og hvilken er den dyreste?

  • De mest optimale, når det gælder værdi for pengene, er bombillaer lavet af rustfrit stål og alpaka. Rustfrit stål er relativt billigt, oxiderer ikke og ruster derfor ikke, så med den rette pleje og regelmæssig rengøring kan det holde i mange år.
  • Alpaca er en særlig metallegering (kobber, nikkel og zink i forskellige blandingsforhold). Det omtales ofte som "nysølv" eller "tysk sølv". Det imiterer sølv og har allergivenlige egenskaber. Ligesom rustfrit stål er alpaca meget stærkt og korrosionsbestandigt. Det bliver ikke mørkere og præsenterer sig smukt. Bombillaer lavet af alpaka er dyrere end dem lavet af rustfrit stål, men de er bestemt prisen værd.
  • De billigste bombillaer er dem, der er lavet af træ eller bambus. Det er en interessant reference til traditionen. Derudover kan bombillaer lavet af palo santo tilføje et delikat strejf af aromatisk træ til yerba matés smag og aroma. Ulempen ved bombillas lavet af organisk materiale er deres forgængelighed. Hvis de efterlades i bryggen, kan de rådne, og der kan opstå revner efter nogen tids brug.
  • De dyreste bombillaer er lavet af sølv. Det er eksklusivt high-end tilbehør, ofte kunstfærdigt dekoreret, som behandles mere som smykker end som hverdagsgenstande. Interessant faktum - sølv har antibakterielle egenskaber, som beskrevet af Hippokrates for århundreder siden.

Specielle bombillas med en kølende ring er også en interessant mulighed, som forhindrer munden i at brænde, når man drikker varm yerba mate. Ringens funktion er at absorbere varmen fra brygget lige før mundstykket på bombillaen. På den måde kommer der en let afkølet drik ind i munden. En tilsyneladende enkel og lille mekanisme, men den gør hele forskellen! Selve køleringene er ikke store og ændrer ikke meget ved bombillaens design eller udseende, selvom de ofte er lavet i en anden farve end røret af hensyn til tilbehørets æstetik. Ofte er dekorationer - farvede, dekorative sten eller producentens logo - placeret på bombillaen sammen med ringen. Når man overvejer, hvilken bombilla man skal vælge til yerba mate, er det værd at være opmærksom på muligheden for at skrue den af, soliditeten af forbindelserne mellem de enkelte dele, længden af bombillaen og vægten af køleringene, så de ikke vælter de mindre mate-kurve.

"Åh nej... Min bombilla er ved at stoppe til. Hvad skal jeg gøre?"

Selv det bedste og dyreste udstyr hjælper ikke meget, hvis du ikke følger de grundlæggende regler for at drikke yerba mate. At drikke mate-te kan blive en forfærdelig oplevelse, hvis man får støv og små stykker tørret produkt i munden. Det er rigtigt, at grumset ikke er giftigt, men for mange partikler kan forstyrre oplevelsen af at drikke mate. En bombilla kan let blive tilstoppet, men det kan være meget sværere at rengøre den. Hvad kan du gøre for at undgå, at din bombilla stopper til? Hvordan drikker man yerba mate for at få mest mulig glæde af den?

Regler, du skal følge, når du drikker yerba mate:

  1. Vælg den type bombilla, der passer til den type yerba mate, du har tænkt dig at drikke. Hvilken bombilla vil være den bedste? En hurtig påmindelse om, hvad vi skrev ovenfor: Den mest universelle bombilla er den med et "ske"-filter, til meget fin yerba mate vil "bomba" være den bedste, og groftskåret yerba mate vil filtrere godt med "spring"- og "fanned"-bombillaer, som samtidig slet ikke vil fungere godt til filtrering af finere tørrede produkter. Hvis dette ikke overbeviser dig, er dobbelt eller tredobbelt filtrerede bombillaer en sikker løsning.
  2. Prøv ikke at efterlade selve stumpen af yerba mate i pakken. Hvis du er ved at være færdig med pakken, så rør rundt i det tørre produkt, så det fine støv, der er faldet til bunds, bliver blandet med de større stykker blade.
  3. Tilbered brygget i denne rækkefølge: Hæld tørstoffet i mate-kurven, læg bombillaen i den, og hæld vandet på. På den måde er der større chance for, at grumset ikke kommer igennem bombillaens filter.
  4. Hvis du allerede har hældt den tørre mate op med vand, før du placerer bombillaen i karret, skal du indsætte bombillaen ved at stoppe mundstykket med tommelfingeren. Det tryk, der skabes i røret, vil sikre, at der ikke kommer tørrede partikler ind i filteret.
  5. Rør ikke i bombillaen i mate-kurven! Enhver ukontrolleret bevægelse, når du drikker yerba mate, vil få de små blade og kviste til at bevæge sig rundt i vandet og kan komme ind i bombillaen. Yerba mate er ikke som te, hvor man rører rundt med en ske!
  6. Drik langsomt. Store, kraftige slurke kan få dig til at trække grums ind sammen med bryggen, som vil finde vej gennem filteret ind i røret og derefter ind i din mund.
  7. Pas på din bombilla ved at rengøre den efter hver brug. Når du drikker, samler der sig bundfald i røret og filteret, som tilstopper hullerne i bombillaen og gør det umuligt at drikke din bryg gennem den. Det er ikke sikkert, at det er nok bare at skylle med vand, så det er en god idé at anskaffe sig et specielt rengøringsmiddel.

Bombilla - enkelthedens kraft

Bombilla er en enkel og iøjnefaldende anordning, som fuldstændig ændrer oplevelsen af at drikke yerba mate. Et simpelt rør med et filter, der sørger for, at den rene bryg kommer direkte ind i munden uden de partikler af blade, støv og kviste, der irriterer halsen og sætter sig på tænderne. Det er et uundværligt redskab for enhver yerba mate-elsker og en integreret del af yerba mate-drikkeritualet. Hvilken bombilla du vælger - det afhænger allerede af dine præferencer. En ting er sikkert: En velvalgt bombilla er en livsændrende gadget for enhver mate-drikker!


Kilde til information:

  1. Wikipedia: yerba mate, bombilla.
  2. F. N. Scutellá, El Mate: Bebida Nacional Argentina, 1989.
pixel