Brygning af yerba mate-te. En guide til begyndere
Mange af vores kunder spørger os, hvordan man brygger yerba mate? Hvad er den bedste temperatur for mate-te? Især i begyndelsen af eventyret med denne sydamerikanske drik kan det virke en smule kompliceret. Skinnet bedrager, og det viser sig, at kunsten at brygge yerba mate er meget enkel, og det bliver hurtigt en hverdagsrutine.
Yerba mate - hvordan brygger man? Guarani-indianernes traditioner
Yerba mate ser ud til at være meget lig te. Men lad dig ikke narre af udseendet. Te er en infusion lavet af bladene fra Camellia sinensis, en plante, der stammer fra Asien. Yerba mate er en infusion lavet af planten Ilex paraguariensis, der vokser i grænseområderne mellem fire sydamerikanske lande: Paraguay, Brasilien, Argentina og Uruguay. Selvom yerba mate og te ikke er det samme, har de en hel del til fælles - begge drikke er infusioner af tørrede og knuste planteblade og drikkes normalt varme. Det er enkelt at tilberede te. Du skal bruge to ting - en kop og en kedel. Bare læg teposen i koppen, hæld kogende vand over og vent et par minutter, så den kan trække. Du kan også bruge en tebrygger, hvis du drikker løs te, men det er ikke nødvendigt, hvis du ikke har noget imod at få bladene i munden. Med yerba mate er det lidt mere kompliceret, men mange ting kan forenkles. Komplikationen skyldes et ritual, der stammer fra Guarani-indianernes traditioner. De var de første til at opdage egenskaberne ved Ilex paraguariensis, og for flere hundrede år siden drak de en infusion af de tørrede blade. Det, der er vigtigt, når man drikker yerba mate, er, hvilke redskaber man bruger til at tilberede den, og hvordan man forbereder de tørrede blade inden brygningen. Vandets temperatur er også vigtig i tilberedningen af yerba mate. Alt dette skaber en aura af mystik omkring kulturen med at drikke og brygge mate og tilføjer en knivspids magi. Så hvis du vil holde dig til den traditionelle metode til at brygge yerba mate, er der et par regler, du skal følge.
Hvad skal du bruge for at brygge yerba mate?
Opmuntret af dine venners historier og talrige artikler om yerba mate, undrer du dig - hvordan brygger man den? Før du tilbereder din første mate-te, skal du have fat i nogle vigtige redskaber:
Mate-kurv - det er en profileret kop, som du kan tilberede og drikke yerba mate i. Guarani-indianerne drak en infusion i beholdere lavet af træ, tørret og udhulet frugt af kalabassen. Du kan stadig købe sådanne kalebasser i dag. Du kan også få mate-kurve lavet af træ - palo santo eller algarrobo. Naturlige beholdere lavet af kalabas eller træ har mange fordele. De er håndlavede og unikke, økologiske, og de påvirker også smagen og aromaen af infusionen ved at tilføje meget interessante, unikke noter. På den anden side er kalebasser lavet af organisk materiale mindre holdbare og skal plejes ordentligt. I øjeblikket er keramiske mate-kalebasser og kalabasser de mest populære og lettilgængelige.
Bombilla er et sugerør af metal, som ender med et filter, der adskiller brygget fra grumset. Tørret yerba mate er meget finere end klassisk te, hvilket gør det ubehageligt at drikke mate uden en bombilla - de små stykker blade og kviste bliver siddende på tænderne og irriterer halsen. Det var grunden til, at Guarani-indianerne begyndte at drikke deres infusion gennem et bambus- eller sivstrå, som senere blev erstattet af en metalbombilla. I dag er det muligt at købe bombillaer lavet af bambus, træ og forskellige typer metal - rustfrit stål, nikkel, alpaca eller sølv. Dagens bombillaer er også udstyret med forskellige filtre - afhængigt af typen af yerba mate, metoden til at brygge den og drikkerens behov.
En bombilla har ligesom en mate-kurv brug for ordentlig pleje for at holde så længe som muligt. For at vaske den grundigt kan det være nyttigt at bruge et særligt rengøringsmiddel.
Du kan trække yerba mate mange gange, så det er også værd at købe en termokande, selvom det ikke er en forpligtelse. Det vil spare dig for at koge vand, før du hælder det op, og det vil også gøre det lettere at tage drikken med på farten - på rejser eller i skole/på arbejde. Der findes et bredt udvalg af termokander med forskellige funktioner i vores shop - husk at tjekke kategorien "Gadgets og ekstra tilbehør til yerba mate".
Til brygning af yerba mate kan et termometer eller en kedel med et indbygget termometer også være nyttigt til at måle vandets temperatur nøjagtigt.
Endelig det vigtigste punkt: at vælge den rigtige type yerba mate. En tørret mate med et højt indhold af støv vil være stærk i smag og virkning, mens en mate, der næsten kun består af blade, vil være meget mildere. Pindene er "fyldstoffet", så jo færre de er, jo mere stimulerende bliver brygget. Smagen af yerba mate påvirkes også af den måde, planterne tørres på. Mate tørret med varm luft er mild i smagen og ikke så bitter som røget yerba mate.
Brygning af yerba mate-te trin for trin
Ifølge den traditionelle metode består brygningen af mate af flere trin:
Trin 1. Det første trin er at hælde den tørrede mate i mate-kurven. Mængden afhænger af, hvor stærk en infusion du ønsker at lave. Normalt skal du hælde omkring 1/4-3/4 af kalebassens volumen. Men det er kendt, at jo mere tørret mate du bruger, jo stærkere bliver din infusion, så i begyndelsen kan du starte med at hælde 2-3 teskefulde stødte blade i (det er ca. 15 g tørret mate).
Trin 2. Det næste trin er ifølge traditionen at dække mate-kurven med hånden og vende den på hovedet og derefter ryste den. På den måde vil noget af støvet blive på din hånd og ikke tilstoppe filteret i bombillaen senere. Hvis du vælger yerba mate uden kviste og støv, kan du springe dette trin over.
Trin 3. Når du har vendt din mate-kurv til udgangspositionen, vipper du den i en vinkel, så der dannes en "høj" af den tørrede mate på den ene væg af kurven, og bunden af karret er blottet.
Trin 4. Placer bombillaen på højen med filteret nedad - så den rører ved bunden af mate-kurven.
Trin 5. Vip forsigtigt mate-kalebassen til lodret position, og pas på, at den tørrede mate ikke dækker bunden.
Trin 6. Hæld en lille smule koldt vand over yerba mate, sigt efter den udækkede bund af mate-kurven, og vent på, at væsken trænger ind i de tørrede blade.
Et lille sidespring: Fænomenet med vand, der på mystisk vis "forsvinder" i de tørrede blade af yerba mate, blev tidligere kaldt "Sankt Thomas-slurken". Legenden stammer fra jesuitterne, som kom til Sydamerika efter de spanske conquistadorers erobring af kontinentet. Jesuitterne spredte kristendommen blandt indianerne, som på et tidspunkt begyndte at blande sig med den indfødte befolknings tro. De begyndte at tro, at det var Sankt Thomas, der bragte Ilex paraguariensis-planten til verden og viste den til Guarani-folket. Den første slurk yerba mate var derfor en "gave" til Sankt Thomas, givet som tak for at vise befolkningen den mirakuløse plante.
Trin 7. Det sidste trin i tilberedningen af infusionen er at hælde varmt vand over den tørrede mate, indtil mate-kurven er fuld. Den optimale bryggetemperatur for yerba mate er omkring 70-80 °C. Jo køligere vandet er, jo længere tid vil det tage at brygge yerba mate. Jo mildere vil den smage, og jo svagere vil den frigive sine egenskaber. Det er meget vigtigt, at vandet til yerba mate ikke er for varmt. For høj temperatur vil skolde Ilex paraguariensis-bladene, og infusionen vil blive meget bitter. Hvis du ikke har et termometer og ikke kan kontrollere yerba mate teens temperatur nøjagtigt, skal du blot vente 4-10 minutter efter kogning af vandet. Hvis du ikke har puttet bombillaen i mate-kurven før, så gør det nu ved at stoppe spidsen med tommelfingeren. På den måde undgår du at tilstoppe filteret. Yerba mate trækker i ca. 5 minutter. En længere trækketid vil få infusionen til at blive stærkere og mere bitter.
Husk: Du kan hælde en portion af den tørrede mate flere gange, indtil du kan smage infusionen. For hver gang du hælder, bliver blandingen svagere. Det er interessant at "brygge" yerba mate i vand ved en lav temperatur. Iced mate er mest populært i Paraguay, hvor det er meget varmt i sommersæsonen. Mate-te tilberedt med vand ved meget lav temperatur kaldes tereré.
Det er så enkelt at brygge yerba mate!
Instruktionen til at tilberede yerba mate beskrevet ovenfor refererer til traditionen. Faktisk laver du en infusion og drikker den, som du vil - i en almindelig kop eller et glas, tilberedt med en brygger eller fransk presse, drukket uden brug af en bombilla. Hvis man drikker yerba mate på denne måde, vil den dog mangle al sin mystik og magi. Selvom det kan virke som om, at det er svært og tidskrævende at tilberede yerba mate på den traditionelle måde, så kunne intet være længere fra sandheden. Du vil opdage, at du hurtigt bliver dygtig, og ritualet med at brygge yerba mate vil blive din daglige rutine. Grib nu din yndlings mate-kurv og bombilla, og bryg den lækreste yerba mate i verden!