Calabash - en gave fra naturen med mange anvendelsesmuligheder
Calabash er en klatreplante af familien Cucurbitaceae, som findes i den tropiske subækvatoriale zone. Nogle af dens sorter er velegnede til konsum. Siden oldtiden har den været et værdifuldt råmateriale af en helt anden grund. Plantens modne frugt er kendetegnet ved en hård og robust skal. Fans af yerba mate sætter pris på mate-kurve, der er lavet af den. Men der er mange flere anvendelsesmuligheder. Den tørrede og udhulede frugt kan være et kar, en beholder og endda et musikinstrument!
Resumé:
Calabash - hvad er det?
Der er mere end én betydning bag ordet "calabash". Først og fremmest beskriver ordet en gruppe tropiske klatreplanter fra cucurbit-familien, som oprindeligt kommer fra Afrika. I dag findes de på stort set alle kontinenter. Kalebassens frugt er sandsynligvis kommet til Sydamerika ved at drive over havet. Hvordan ser kalabassen ud? Under naturlige forhold kan kalabassen blive op til 9 meter høj. Plantens grønne lianer omgiver træer, klipper eller bygninger. Den har store, runde blade med fint savtakkede kanter, hvis overflade er dækket af fint fnuller. De bliver op til 40 cm brede. Calabash bærer smukke hvide blomster i sæsonen. Med tiden fødes saftige grønne, "behårede" frugter, der ligner pærer i form. De unge frugter er spiselige og ligner courgetter i smagen. De bruges ofte i madlavningen og er meget populære, især i Asien, herunder det indiske, kinesiske, koreanske og japanske køkken. De er en almindelig ingrediens i mange retter der. Kalabassen modner hurtigt. Frugten vokser kraftigt i volumen, og den karakteristiske grønne farve falmer med tiden. Efterhånden som de modnes, mister de deres mos, stivner og får en gulbrun farve. Kalabasfrugten kan blive op til 80 cm lang og 20 cm bred. Når frugten tørres, bliver ydersiden af frugten en tykkere, hård skal, mens indersiden af frugten forbliver hul. Det er denne hårde, tykke skal, der har gjort, at kalabassen har fundet mange anvendelser, ikke kun i kulinariske sammenhænge. Metoden til at forarbejde skallen har næsten ikke ændret sig gennem århundrederne. Frugtkødet fjernes, og det hele tørres og konserveres med fedt. En plante tilberedt på denne måde har fundet mange funktioner.
Calabash som beholder til yerba mate
For os mateister er kalabassen først og fremmest forbundet med yerba mate-karret. Ordet "calabash" refererer derfor ikke kun til frugten, men også til de kar, der er lavet af den til at lave og drikke vores sydamerikanske yndlingsbryg. Hvilken type kalabas bruger man til at drikke mate-te? I Sydamerika er det mest populært at drikke yerba mate fra beholdere lavet af den tørrede, hule og træagtige frugt af Lagenaria siceraria, også kendt som kalabas, flaskekalebas eller calabaza, fra det spanske ord. Guarani-indianerne kendte godt til calabazas, og de havde mange anvendelsesmuligheder. Drikkekarrene til mate-te blev kaldt "caiguá" af indianerne. Sammen med bombillaer lavet af sukkerrør eller bambus var de uundværlige for enhver indiansk mateist. Faktisk kan man sige, at kalabassen er det mest primitive kar til servering af yerba mate-infusion. Af og til kan man støde på oplysninger om, at yerba mate-drikkekar også er lavet af en anden plante med det latinske navn Crescentia cujete, almindeligvis kendt som "kalabastræ". Frugterne fra denne plante bliver også hårde, når de er modne, og de minder lidt om Lagenaria siceraria, men er større og mere afrundede. De træagtige skaller bruges f.eks. til at lave beholdere eller musikinstrumenter.
Forberedelse af kalabassen til at drikke yerba mate - curado
Når vi dykker ned i emnet yerba mate, ønsker vi at brygge og drikke den på samme måde som dens første, oprindelige brugere - sydamerikanerne. Vi køber en kalabas, laver vores første bryg i den, og efter et par minutter viser det sig, at noget er gået galt. En ægte, naturlig mate gourd, lavet af den tørrede kalabasfrugt, er en ret krævende beholder, men regelmæssig, korrekt pleje af den vil betale sig - den infusion, der er lavet i den, smager meget bedre. Før man bruger en kalabas til at drikke yerba mate for første gang, skal den forberedes ordentligt. Denne proces kaldes curado - den består i at fjerne det resterende frugtkød fra kalabassen og glatte dens vægge. For at gøre dette skal yerba mate brygges i kalabassen ved at fylde beholderen ca. 2/3 op med det tørrede produkt, hælde varmt vand på og lade det stå i ca. 12 timer. Vi anbefaler absolut ikke at drikke dette bryg! Der vil være partikler af frugtkød i den, som kan give en ubehagelig bitterhed i smagen. Når kalabassen er tømt, skal den skylles, og det resterende frugtkød og frø skal forsigtigt skrabes ud, så man ikke ødelægger væggene. Efter denne proces skal kalabassen tørres godt - lad den stå med åbningen opad. Curado udføres én gang, men kalabassen til yerba mate skal plejes regelmæssigt. Kalebassens træagtige, tørrede frugt er et organisk materiale, og når det udsættes for fugt, kan det mugne og blive uegnet til at drikke bryggen. Du skal derfor huske at kassere eventuelle rester af mate-te, skylle den grundigt og tørre den godt efter hver brug. Vi anbefaler ikke at vaske en naturlig kalabas med rengøringsmidler, da den kan få en ubehagelig smag og aroma af opvaskemiddel.
Hvad er den bedste kalabas til yerba mate?
Afhængigt af hvilken del af frugten kalebasserne til at drikke yerba mate er lavet af, kan de have forskellige former og navne. De mest populære er de argentinske kalabasser, som er lavet af undersiden af frugten, og som ligner en kugle - bulet i bunden og tilspidset mod munden. En stor kalabas til yerba mate, placeret på et tykt ben og afsluttet med en bred krave, er cuia. I et sådant kar drikkes frisk, lysegrøn, stærkt støvet yerba mate chimarrão i Brasilien. Ligesom cuia er kalabasser kaldet porongo lavet af toppen af frugten - de er desuden udstyret med karakteristiske metalben. Den afskårne side af den flade frugt bruges derimod til at lave galletas - små beholdere, der er populære i Brasilien og Argentina.
Traditionen tro - keramisk kalabas til yerba mate
Et yerba mate-kar lavet af naturlig kalabas har sin egen charme og gør det magisk at drikke brygget i det. Erfarne mate-drikkere sætter pris på den organiske karakter og rustikke stil i naturlige mate-kalebasser. Denne type kar kræver dog en smule engagement. Det er sandsynligvis ikke den rigtige type beholder til glemsomme mennesker, der kan lide at lade rester af yerba mate stå til næste dag, og nogle gange endda længere. Med løsningen kommer den keramiske kalabas! Den er meget lettere at vedligeholde - den kan vaskes op i opvaskemaskinen sammen med andre tallerkener uden problemer. Den mugner ikke, når den udsættes for fugt, så der sker ikke noget, hvis du efterlader rester af mate i den i et par dage (selvom vi ikke anbefaler det!), og den kræver ikke curado før første brug. Derudover er den meget billigere og fås i mange designs og farver. Det er en god mulighed, især for yerba mate-begyndere!
Hvad kan man ellers lave af calabash-frugten?
Som vi allerede har nævnt, bruges den unge kalabasfrugt i mange lande i madlavningen, hvor den bliver en ingrediens i retterne. I traditionel medicin blev frugten, bladene og frøene brugt som afføringsmiddel, mod orm eller som et middel mod migræne. Den tykke skal, der dannes af den tørrede, træagtige calabaza, gør også frugten meget anvendelig. Den hårde, udhulede calabash bruges som redskaber - skåle, tallerkener, kopper, skeer eller beholdere til opbevaring og transport af vand og mad. Instrumenter lavet af kalabas er almindelige i mange lande. I tilfældet med marimbaen, som stammer fra Afrika, fungerer de ovale skaller som resonanskasser. På samme måde bruges store kalabasser i et instrument kaldet veena, som stammer fra Indien. Kalebassens runde skaller fungerer også godt som en del af forskellige typer strenge- eller lutlignende instrumenter, der er populære i både Afrika og Indien. Kalebassens træagtige frugt bruges nogle gange til at lave en del af berimbau, et instrument, der er en integreret del af den brasilianske kampsport - capoeira. Fyldt med små sten eller frø fungerer kalebasser godt som rangler eller maracas. Disse typiske latinamerikanske rangler er blandt flagskibsinstrumenterne i colombiansk og cubansk musik. Kalabassen er et af de traditionelle materialer, der bruges til at fremstille de karakteristiske brede hatte på Filippinerne. Kinesiske læger plejede at bære medicin i karakteristiske beholdere lavet af kalabas. Den træagtige frugt blev også brugt til at lave piber, som var populære i Sydafrika. Endelig er der måske en mindre praktisk, men meget vigtig anvendelse for folkekulturen: kunst. Kalebasser, der er kunstfærdigt dekoreret af de indfødte, vidner om den rige folklore hos de folkeslag, der bor i troperne.
Kilde til information: