En gadget, der ændrer livet - yerba-termometeret
Yerba mate - en sund, stimulerende infusion lavet af Ilex paraguariensis. Den har mange positive egenskaber og indeholder masser af vitaminer og mineraler. For at den skal have en god effekt på kroppen, er det vigtigt at tilberede den ordentligt, og temperaturen på det vand, der hældes over de tørre blade, er afgørende i den forbindelse. Hvordan måler man den? Hvornår er vandet for varmt? Kan yerba mate blive "skoldet"?
Opsummering:
- Den rigtige bryggetemperatur til yerba mate er hemmeligheden bag et lækkert bryg!
- Yerba mate-termometeret - en gadget, der ændrer livet
- Yerba mate-termometer - hvordan bruger man det?
- Hvorfor er det værd at anskaffe sig et yerba mate-termometer?
Den rigtige bryggetemperatur til yerba mate er hemmeligheden bag en lækker bryg!
Te kan brygges på næsten hvilken som helst måde. Den sædvanlige metode er bare at koge vand, lægge en tepose i en kop og hælde det kogende vand over. Vent et par minutter, og efter et stykke tid er den varme drik klar til at drikke. Selvom yerba mate ofte forveksles med te, er det anderledes på mange måder. For at en yerba mate-infusion skal være velsmagende og frigive så meget koffein, vitaminer og mineraler som muligt under brygningen, skal den laves med vand ved den rigtige temperatur. Den optimale vandtemperatur til brygning af yerba mate er 70-80 °C. Jo koldere vandet er, jo længere tid er bladene og kvistene fra Ilex paraguariensis om at brygge, jo svagere er infusionen, og jo mindre frigiver den sine egenskaber. Hvis vandet er for varmt, kan det skolde Ilex paraguariensis-bladene, hvilket resulterer i en meget bitter og ubehagelig smag af brygget, og det er videnskabeligt bevist, at teblade og kviste brygget med kogende vand frigiver halvdelen af koffeinmængden. Det er interessant at bemærke, at Ilex paraguariensis frigiver sine egenskaber lige så godt i afkølet vand på omkring 80°C som i iskoldt vand. Metoden til at "brygge" yerba mate kold kaldes tereré og er især elsket af paraguayanerne.
Yerba mate-termometeret - en gadget, der ændrer livet
Erfarne matheister bliver efter mange års øvelse i at lave og drikke yerba mate dygtige til at fornemme den rigtige vandtemperatur. For dem, der lige er begyndt på deres eventyr med guarani-indianernes "grønne guld", kan det virke svært, hvis ikke umuligt. En gadget, der redder liv i sådan en situation, er et analogt yerba mate-termometer. Det er et meget praktisk værktøj, der gør brygningen meget lettere, og det er ikke dyrt! Termometeret er meget følsomt, så det måler vandets temperatur nøjagtigt og sikrer dermed, at vandet hverken er for varmt eller for koldt. Efter et stykke tid hjælper termometeret dig med at udvikle vaner med at mærke temperaturen, og hvor længe du skal vente på, at vandet er egnet til brygning af yerba mate.
Yerba mate-termometer - hvordan bruger man det?
Et analogt termometer er meget enkelt at bruge. Det enkleste termometer består af to dele - en skive med en viser og et markeret temperaturområde (normalt fra 0°C til 100°C, selvom nogle termometre har et lidt større område), og en lang "nål". Derudover leveres termometre normalt med et praktisk etui, som ikke kun har en beskyttende funktion ved at forhindre mekanisk beskadigelse af enheden, men også gør det lettere at placere termometeret i bryggen - ved at vippe etuiet i den rigtige vinkel forhindrer det termometeret i at falde ned i en beholder (såsom en termokande eller kedel). Ofte har etuiet også en praktisk klemme, som gør det nemt at hænge yerba mate-termometeret op på væggen af beholderen. Hvordan bruger man dette ekstremt praktiske værktøj? Det er enkelt og meget intuitivt! Du skal blot placere termometerets nål i kogende vand (i et krus, en kedel, en termokande osv.) og vente på, at det køler af, mens du tjekker temperaturen på skiven. Alternativt kan termometeret placeres i kedlen, mens vandet koger, og stoppes, når det når den ønskede temperatur - nogle mennesker mener, at det er det vand, der skal bruges til at brygge yerba mate, opvarmet snarere end kogt og afkølet. Et analogt termometer er ikke kun ideelt til at måle temperaturen på vand til yerba eller te, men er også nyttigt, når man bager kager, tilbereder retter eller griller mad.
Hvorfor er det værd at anskaffe sig et yerba mate-termometer?
Selvom et termometer er et meget praktisk redskab, er det ikke afgørende for tilberedningen af yerba mate. At opnå den rigtige temperatur til brygning af tørrede Ilex paraguariensis-blade er et spørgsmål om dygtighed. Når man har kogt vandet, er det tilstrækkeligt at vente 4-10 minutter på, at det køler ned til 80°C. På den anden side sikrer et termometer, at vandet hverken er for varmt eller for koldt. Det er simpelthen en stor bekvemmelighed i processen med at lave yerba mate. Derudover er den ikke dyr, så hvis du kan gøre dit liv lettere til en lav pris, er det værd at investere lidt penge! Og hvor kan man købe et yerba mate-termometer? I vores butik, selvfølgelig. Vi anbefaler Cebadors analoge termometer - en holdbar, modstandsdygtig og meget praktisk enhed, der vil være praktisk i køkkenet!
Kilde til information:
- Wikipedia: Yerba mate.
- B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek og D. Niemczuk, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.