Hvad er den optimale temperatur til tilberedning af yerba mate?
Selvom måden at tilberede yerba mate på virker kompliceret for mange mennesker, er det i virkeligheden nok kun at huske et par enkle regler. Vi forklarer, hvilken temperatur der er optimal til brygning af yerba mate, og hvorfor det er så vigtigt. Hvis du vil lære, hvordan man brygger mate-te korrekt, så læs vores artikel!
Resumé:
- Yerba mate - Guarani-indianernes magtdrik
- Hvorfor ikke hælde kogende vand over yerba?
- Hvad er den optimale vandtemperatur til brygning af yerba mate?
- Hvordan kontrollerer man nøjagtigt temperaturen på vandet til yerba mate? Nyttigt tilbehør
- Hvordan bruger man et termometer til at brygge yerba mate?
- Yerba mate i den kolde version!
Yerba mate - kraftdrikken fra Guarani-indianerne
Lad os starte ved begyndelsen. Yerba mate er en infusion lavet af Ilex paraguariensis, en plante, der i sit naturlige habitat findes i Sydamerika, på grænsen mellem Argentina, Paraguay, Brasilien og Uruguay. Historisk set var disse områder beboet af Guarani-indianerne - de var de første til at opdage yerba mates mirakuløse egenskaber. For flere hundrede år siden bemærkede Guarani-indianerne, at plantens blade gav dem energi, øgede koncentrationen og reducerede sultfølelsen. Dengang tyggede indianerne simpelthen de rå blade af yerba mate. Senere begyndte de at lave en infusion af de tørrede og knuste blade. Yerba mate var en hemmelighed, og kun indianerne kendte til de mirakuløse egenskaber ved den guddommelige plante. Det var indtil jesuitterne ankom til Sydamerika. De lærte indianernes liv og kultur at kende og blev fascineret af deres yndlingsbryg. Jesuitterne bragte yerba mate til Europa, og takket være dem begyndte den langsomt at blive populær - selvom det ikke var en nem vej. I dag kender flere og flere mennesker over hele verden til denne vidunderlige drik. At tilberede og drikke yerba mate er et magisk ritual. Det kræver særlige redskaber: calabash - den beholder, som mate-teen brygges i, og bombilla - det sugerør, som drikken drikkes igennem. Før vandet hældes i karret, er der en række trin, der gør det lettere og mere behageligt at drikke yerba mate. Vigtigt er: mængden af det tørre produkt, måden det placeres på i mate-kurven og temperaturen på det vand, der hældes over yerba mate. Det kan virke kompliceret ved første øjekast, men ved at dykke lidt dybere ned i denne magiske verden, vil du hurtigt få styr på det.
Hvorfor ikke hælde kogende vand over yerba?
Nogle gange forveksler folk, der ikke kender yerba mate, det med te. Yerba mate er ikke en te. Selvom de har mange ligheder, er den største forskel, at begge infusioner stammer fra to helt forskellige planter. Faktum er dog, at tørret yerba mate minder en del om te eller andre urteblandinger i sin form. Disse hældes normalt over kogende vand. Tilberedningen er triviel: Bare kog vand, kom en pose te eller urter i en kop, hæld det stadig boblende kogende vand i og vent et par minutter på, at det trækker. Det hele tager bogstaveligt talt et par minutter. Ligheden med te antyder en lignende måde at tilberede yerba mate på. Men intet kunne være længere fra sandheden. Når det gælder yerba mate-infusioner, er sagen ikke så enkel - vandet må ikke være for varmt, og det er slet ikke en mulighed at hælde frisk kogende vand over den tørre mate! Det må heller ikke være for koldt. Så hvad er den ideelle temperatur til brygning af mate-te, og hvorfor er den så vigtig? Når alt kommer til alt, er det vandets temperatur, der bestemmer bryggets egenskaber såvel som dets smag.
Hvad er den optimale vandtemperatur til brygning af yerba mate?
Den rigtige vandtemperatur til brygning af yerba mate er en af de vigtigste regler for at lave denne koffein-, vitamin- og mineralrige bryg. Når du tilbereder mate, kan du springe brugen af et specielt kar over eller lave en høj. Du kan også bruge en almindelig tebrygger og ikke bruge en bombilla. Bryggetemperaturen på yerba mate skal dog altid være korrekt. Mate hældt over kogende vand eller vand, der er afkølet for meget, vil være usmageligt og vil ikke frigive sine egenskaber. Så hvis du vil drikke yerba mate på en sådan måde, at du får det bedste ud af den, skal du tilberede den rigtigt. Den optimale temperatur på det vand, der hældes over yerba mate, er omkring 70-80 °C. Højere temperaturer vil få bladene til at "skolde", og koffeinindholdet i bryggen vil blive reduceret, hvilket er dårligt nyt for folk, der primært drikker yerba mate for dens stimulerende egenskaber. Desuden får kogende vand brygget til at få en alt for bitter smag, som ofte generer selv avancerede mate-drikkere. For koldt vand, på den anden side, gør infusionen svag - den stimulerer ikke så meget, som den burde, og frigiver ikke sine smags- og aromakvaliteter fuldt ud. Vand, der er for varmt eller for koldt, kan ødelægge smagen af selv den bedste yerba mate!
Hvordan kontrollerer man nøjagtigt temperaturen på vand til yerba mate? Nyttigt tilbehør
Det er måske ikke så let at finde den rigtige vandtemperatur til at hælde tørret yerba mate op. Især i begyndelsen af eventyret med mate-te. Dårligt brygget mate, der er for bitter og for svag, kan støde folk fra sig, der møder smagen for første gang. Så hvordan brygger man yerba mate korrekt? Hvordan kan man tjekke, hvor mange grader vandet er? Du kan gøre det "på fornemmelsen" ved at vente 4-10 minutter efter kogning af vandet, så det kan køle af til den rette temperatur. Tiden afhænger af materialet i den kedel eller beholder, som vandet skal hældes i for at køle af. Og hvad er metoden til nøjagtigt at kontrollere temperaturen på vandet til yerba mate? For at kunne kontrollere vandets temperatur nøjagtigt, kan du støtte dig til et specielt analogt termometer eller en kedel med et indbygget termometer. Det er ikke nødvendige redskaber til tilberedning af yerba mate, og man kan sagtens gøre det uden, men tilbehøret er bestemt nyttigt, især for dem, der lige er begyndt på deres eventyr med yerba mate!
Hvordan bruger man et termometer til at brygge yerba mate?
Hvordan aflæser man vandets temperatur på et termometer? Det er nemt nok! Et termometer - uanset om det er analogt eller indbygget i en kedel - består af en skive, hvor temperaturområdet er markeret (normalt fra 0 til 100 °C) og en viser. Et analogt termometer har en lang nål, som normalt er skjult i et praktisk etui. Etuiet har desuden ofte en klemme, som gør det nemt at placere termometeret i f.eks. en høj kande. Alle typer termometre er meget følsomme, så de måler temperaturen med stor præcision. Du skal bare placere nålen på et analogt termometer (efter at have fjernet etuiet) i kogende eller simrende vand og vente på, at viseren viser den ønskede temperatur. Med en elkedel med indbygget termometer er det endnu nemmere - du skal bare slukke for kedlen på det rigtige tidspunkt eller vente, til vandet indeni er kølet ned til den optimale temperatur. Et termometer til kontrol af vandtemperaturen til brygning af yerba mate er en gadget, der gør det meget lettere at komme ind i yerba mate-verdenen! Derudover er det ikke kun nyttigt til at brygge mate-te eller andre bryg, men også til madlavning. Du kan f.eks. bruge den til at måle temperaturen på en kage eller steg.
Yerba mate i den kolde version!
Som vi nævnte, er den optimale vandtemperatur for yerba mate omkring 70-80 °C. Men når du køber et bestemt produkt, er det værd at være opmærksom på producentens anbefalinger - det sker, at nogle typer yerba mate skal brygges på en anden måde. For eksempel er nogle produkter udelukkende designet til fremstilling af tereré - kold yerba mate. Den kolde version af mate er især elsket af paraguayanere på grund af det varme klima og de høje temperaturer, der findes i Paraguay. I dette tilfælde, jo koldere vandet er, jo bedre. Du kan endda hælde en portion tørret yerba mate over vand eller juice tilsat isterninger! En drik tilberedt på denne måde vil give den perfekte stimulans, forfriskende og vil helt sikkert bringe lindring på varme dage. Tereré-typen af yerba mate kan også indeholde urte- eller citrusadditiver for yderligere at forbedre følelsen af friskhed.
Kilde til information:
- Wikipedia: Yerba mate.
- B. Kruszewski et al, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, 2012.