Spiselige blomster - en velsmagende og sund tilføjelse til infusioner
Blomster forbindes primært med smuk, velduftende udsmykning af haver, enge eller vindueskarme i hjemmet. En buket friskskårne blomster på stuebordet giver en frisk og positiv atmosfære. Og vidste du, at mange blomster er sikre at spise? De er velsmagende og dufter skønt, og så har de mange sundhedsmæssige egenskaber. De kan laves til en infusion, tilsættes hele til retter eller behandles som et krydderi. Spiselige blomster - hvor kan man købe dem? Hvilke blomster er spiselige? Disse spørgsmål vil blive besvaret i dagens artikel.
Resumé:
- Allerede i oldtiden vidste man, at visse blomster kunne spises.
- Spiselige blomsters egenskaber, vitamin- og mineralindhold
- Hvilke blomster er spiselige?
- Hvor kan man købe spiselige blomster?
Selv i oldtiden vidste man, at visse blomster kunne spises
Spiselige blomster - kan spises friske eller tørrede, og findes også i kandiseret, krystalliseret eller syltet form. De bruges til at lave infusioner, sirup, tinkturer, vin, varme retter, supper, desserter, tilsat til te, is, kager og salater. Selvom brugen af blomster i køkkenet for nylig er blevet mere og mere populær, hvilket - ud over de åbenlyse æstetiske aspekter - hænger sammen med moden for sund, naturlig mad, har blomster faktisk været til stede i den kulinariske kunst siden oldtiden. De første optegnelser om brugen af spiselige blomster kan findes i bøger fra Mellemøsten, der går tilbage til 140 f.Kr. Rose- og appelsintræblomster var de mest anvendte, og deres egenskaber blev udnyttet i urtemedicin. I Kina og Japan har krysantemum været brugt i retter og infusioner i århundreder indtil nu. Den er især elsket af japanerne, der betragter den som et symbol på langt liv og høj social status. Den tilsættes til forretter, supper og salater. Te brygges af tørrede krysantemumblomster. Fra den opgående sols land kender vi også smagen af grøn te med jasminblomster, som tilsammen udgør en forfriskende, aromatisk og meget æterisk kombination. I det gamle Rom tilsatte man blomster og blade fra hjulkrone til soldaternes vin for at øge deres styrke før kamp. På den anden side blev rosenblade og violer tilsat retter, og lavendel var en af ingredienserne i saucer. Morgenfrueblomster blev tilsat salater i middelalderens Frankrig, mens man i Polen har malet rosenblade til marmelade siden middelalderen. I dag er urteinfusioner af lime- eller kamilleblomster populære i de fleste hjem.
Spiselige blomsters egenskaber, vitamin- og mineralindhold
Spiselige blomster er kendetegnet ved deres høje sensoriske appel, som består af form, farve, smag og aroma. De tiltrækker sig opmærksomhed med deres æstetiske udseende, smukke farver, interessante smage og friske, eksotiske aromaer. Baseret på forskning i forbrugernes holdninger og adfærd er det blevet bemærket, at gule, orange og blå blomster tiltrækker særlig opmærksomhed fra forbrugerne - de skiller sig ud og får en infusion med dem eller en ret dekoreret med dem til at få en unik karakter. Det er vigtigt, at spiselige blomster ikke bare ser smukke ud i en kop eller på en tallerken som dekoration til infusioner eller retter. Det, der får flere og flere mennesker til at vælge denne usædvanlige tilføjelse, er de kost- og sundhedsfremmende egenskaber. Spiselige blomster er en naturlig kilde til biologisk aktive forbindelser, der er vigtige for menneskekroppen. De har et lavt kalorieindhold og indeholder en række vitaminer (A, C og E), mineraler, æteriske olier, fibre, slimstoffer, carotenoider og anthocyaniner samt forbindelser, der har antioxidantegenskaber. Blomsterne bruges i urtemedicin. I århundreder har infusioner eller sirupper af lindeblomster været meget brugt til at varme op under forkølelse. Hyldeblomstsirup er populær, da den har en rensende og styrkende effekt på kroppen. En infusion af fennikelblomster lindrer på den anden side babyer med smertefuld kolik.
Hvilke blomster er spiselige?
Når nu blomster er så sunde og indeholder så mange værdifulde ingredienser, kan vi så spise dem alle sammen? Hvilke blomster er spiselige? Det anslås, at vi trygt kan bruge omkring 80 arter af blomster som mad. Nogle af de mest populære er: morgenfrue, græskarblomster, rose, begonia, hyldeblomst, stedmoderblomst, kornblomst, bergamot, krysantemum, lavendel, tusindfryd, jasminblomster, kamille... Det er meget vigtigt at huske, at selv om antallet af blomsterarter, vi kan spise, er ret stort, er det ikke alle blomster, der er spiselige, og nogle kan endda være farlige for vores helbred. Planternes opgave i naturen er at producere frugt og frø for at forlænge deres eksistens. Sandsynligvis af denne grund producerer mange blomster stoffer for at beskytte sig mod blomstertab. Nogle af disse stoffer kan endda være giftige. Den måde, hvorpå de planter, der har spiselige blomster, dyrkes til konsum, er også af stor betydning. De dyrkes på en helt anden måde end blomster, der er beregnet til dekoration og buketfremstilling, som til gengæld ofte behandles med kemikalier. Det er meget vigtigt, at blomster til spisebrug plukkes på det rigtige tidspunkt af dagen, ved den rigtige temperatur, ikke er fugtige eller visne, og at de er fri for insekter og tegn på sygdom. Nogle blomster har bitre dele - støvdragere eller stilke - så de er ikke egnede til at blive spist hele. Når du køber spiselige blomster, skal du sørge for at tjekke deres kilde.
Hvor kan man købe spiselige blomster?
Spiselige blomster er en god og sund måde at tilføje variation til retter og infusioner. De er populære blandt elskere af yerba mate, te og urtete, som gerne vil eksperimentere med smagen i køkkenet. Spiselige blomster er også gode til at dekorere retter og desserter med. Hvor kan man købe dem? På grund af deres voksende popularitet kan man i stigende grad købe spiselige blomster i supermarkedernes helsekostafdelinger. Det er dog svært at få en god kvalitet, hvis de sælges i løs vægt. Urtebutikker er et alternativ - de er som regel små butikker, hvis sortiment kan være ret begrænset, og spiselige blomster er ikke altid tilgængelige. Hvor er det bedste sted at købe det? I vores onlinebutik! Gennem vores partnerskab med Mary Rose-brandet tilbyder vi tørrede spiselige blomster af højeste kvalitet fra hele verden. De kommer fra pålidelige og troværdige leverandører, som sikrer, at de fineste planter kommer i hver pakke. Mary Roses sortiment omfatter: kornblomstblade, morgenfrue, rose, hibiscus, jasmin og figenkaktusblomster. Pakket i æstetisk tiltalende, smukt designet emballage. Perfekt sammen med yerba mate, guayusa, te, retter, salater eller desserter, men også som en selvstændig infusion. De vil forvandle enhver infusion og ret, du laver med dem!
Kilde til information:
- Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_flower.
- M. Śmiechowska, Factors that influence attractiveness of edible flowers, Engineering Sciences and Technologies, 2018.
- A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, Characterisation of some ornamental plant species with edible flowers, Annales UMCS, 2015.