Yerba mate-kop - hvilken skal jeg vælge?
Yerba mate er en magisk drik fra Sydamerika med mange mirakuløse egenskaber. At tilberede og drikke den skaber et ægte magisk ritual, og for at bevare denne magi er det værd at bruge dedikerede værktøjer. Yerba mate-koppen er grundlaget. Gad vide, hvilken der vil være den bedste og mest praktiske? Her er fordelene og ulemperne ved hver beholder.
Opsummering:
- En beholder til yerba mate: mate, kalebas eller kalebas?
- Hvad er yerba mate-kopper lavet af?
- Former på yerba mate-kopper
- Hvilken mate-kalebas er bedst til yerba mate?
En beholder til yerba mate: mate, kalebas eller kalebas?
Befolkningen i Sydamerika, hvor yerba mate stammer fra, kalder den beholder, som de drikker bryggen i, for mate. Dette navn stammer fra ordet mati, som betyder "drikkekar" på kechua. En anden lige så almindelig betegnelse for en yerba mate-kop er "kalebas" (eller "kalabas" fra det spanske calabaza). Selv om dette ord pr. definition beskriver det materiale, som beholderen er fremstillet af, er det i daglig tale blevet accepteret at bruge det i flæng med ordet mate for at henvise til enhver beholder, uanset type eller fremstillingsmateriale. Der findes mange forskellige typer yerba mate-kopper. De adskiller sig i form, kapacitet og anvendelsesformål. De mindste beholdere kan kun rumme ca. 100 ml bryg, mens de største kan rumme op til en halv liter yerba mate. Nogle er lavet af træ, andre af naturlig kalabas og andre igen af keramik eller glas. En nybegynder kan blive lidt fortabt i alt dette. Vil du vide, hvilken yerba mate-kop der er bedst at vælge? Lad os se på dem alle sammen!
Hvad er yerba mate-kopper lavet af?
Mates af træ
Det mest stemningsfulde og populære valg for yerba mate-drikkere er mates lavet af træ eller kalabasfrugt. En yerba mate-kop af træ giver brygget en unik dybde, som ikke kan efterlignes. Træet producerer en aromatisk harpiks, og yerba mate brygget i et kar lavet af det smager helt anderledes og får smag og aromatiske noter. Mate-koppen af træ er oftest lavet af det intenst duftende palo santo-træ, sjældnere af det meget holdbare og robuste algarrobo-, lapacho- eller citrontræ. For at forstærke konstruktionen af en mate i træ tilføjes ofte metalbeslag. Mate-kurven af træ har sine fordele og ulemper:
Fordele:
- yerba mate smager og dufter anderledes, får dybde og en helt ny dimension, når den brygges i en mate-kurv af træ,
- trækopper er ikke de billigste, men prisen modsvares af høj kvalitet og solidt håndværk, og træet er meget modstandsdygtigt over for skader,
- Mate-kurven i træ er relativt let og ligger godt i hånden.
Ulemper:
- yerba mate-koppen i træ er krævende. For det første skal den forberedes, før den bruges første gang, så den holder så længe som muligt. Denne proces kaldes curado, og vi har skrevet mere om det her. For det andet skal det plejes ordentligt. Træ er et organisk materiale, som let kan rådne, når det udsættes for fugt. At efterlade rester af yerba mate i en træbeholder er ikke den bedste idé. Samtidig skal en beholder af træ fugtes regelmæssigt. Hvis det tørrer for meget ud, kan det gå i stykker,
- En mate-kurv af træ afgiver sin smag og aroma til brygget, men samtidig optager den også let smag og aroma fra de væsker, den indeholder. Mens det slet ikke generer dig, hvis palo santo-kurven tager smag af din yndlings-yerba mate, vil det være ret slemt, hvis mate-koppen tager smag af opvaskemiddel. Det er ikke tilrådeligt at skylle et trækar med nogen form for rengøringsmidler.
Mates lavet af kalabas
Mate-kopper lavet af kalabasfrugt er ligesom dem af træ ret krævende kar. De er lavet af den tørrede, udhulede og træagtige frugt af kalabassen - kalebassen, som har en karakteristisk form. Afhængigt af hvilken del af frugten, karret er lavet af, har det en anden form og et andet navn, men mere om det senere. Kalebassen er ligesom træ et organisk materiale, så de kar, der er lavet af det, har deres fordele og ulemper:
Fordele:
- Matekopper lavet af kalebasfrugten er økologiske - de forurener ikke miljøet,
- Ligesom træbeholdere er kalebasser robuste og brudsikre,
- ligesom mate-kopper af træ er kalebassen et organisk materiale, så den giver sin smag og aroma til mate-te, hvilket giver den en unik dybde.
Ulemper:
- Før første brug kræver kalabassen en passende, ret besværlig forberedelse,
- under indflydelse af fugt kan der hurtigt udvikles skimmel i en kalebas-matekop,
- Ligesom træ-mate er kalebassen tilbøjelig til at gå i stykker.
Keramiske mate-kalebasser
Keramiske mate-kalebasser er praktiske, nemme at bruge og meget populære. At bruge denne type beholder svarer til at bruge et almindeligt krus til at drikke kaffe eller te. Materialet er modstandsdygtigt over for høje temperaturer og påvirker ikke smagen af yerba mate, hvilket nogle ser som en fordel. Hvilke andre fordele og ulemper har keramiske mates?
Fordele:
- De er billige og kan fås i enhver yerba mate-butik,
- nemme at bruge - de mugner ikke, når de er våde, og revner ikke ved opvarmning, og de kan desuden vaskes i opvaskemaskinen uden problemer ved hjælp af rengøringsmidler,
- der er et stort udvalg af forskellige designs og farver - keramiske kalabasser kan laves i stort set alle stilarter.
Ulemper:
- Keramiske yerba mate-kalebasser adskiller sig kun fra en almindelig tekop i sin form. Der er ikke længere så meget magi i at drikke bryggen i sådan en beholder, som der er i en mate lavet af palo santo eller naturlig kalabas,
- Selv om de ikke går i stykker, når de udsættes for varmt vand, som det er tilfældet med mate-kopper af træ, ender en keramisk kalabas, der falder på gulvet, i de fleste tilfælde med at gå i stykker.
Mate-kopper lavet af andre materialer
Populære og meget praktiske at bruge er mate-kopper lavet af rustfrit stål. Deres store fordel er, at de holder på temperaturen i drikken (både varm og kold) i længere tid. Samtidig påvirker temperaturen inde i beholderen ikke ydersiden, så den irriterer ikke hænderne - den skolder dem ikke, når brygget i mate-kurven er varmt, og de fryser ikke, når der er en iskold tereré i beholderen. Nogle gange kan man også finde yerba mate-kopper lavet af glas, den såkaldte glassanto. Glassantos gennemsigtige glasvægge gør det muligt at se ind i bryggens "indre" og beundre yerba mate-blade og -pinde, der damper i det varme vand. Ulempen ved denne type mate-kop er dens skrøbelighed - glasbeholderen er let at ødelægge.
Former på yerba mate-kopper
Runde mate-kalebasser
Den mest almindelige form på en yerba mate-kop er den karakteristiske, runde "kugle" - udbulende i bunden og tilspidsende mod toppen. Beholdere i denne form er lavet af keramik, træ og kalebasfrugt - den nederste del. De er velegnede til stort set alle typer mate-te - uanset om det er støvet paraguayansk mate eller groftskåret grøn yerba mate, fri for kviste og støv. Det kan være besværligt kun at tilberede meget fintmalet yerba mate chimarrão i denne type mate-kop.
Cuia
Brasilianere, der elsker at drikke frisk, fintmalet chimarrão, som er lysegrøn i farven, tilbereder brygget i et karakteristisk stort kar med tykke vægge og en bred krave. Cuia, som dette kar kaldes, er lavet af toppen af kalabassen.
Porongo
Et karakteristisk træk ved porongo-kar er, at de er udstyret med et metalstativ. Denne type kar er ligesom cuia lavet af toppen af kalabassen og har en ret stor kapacitet. De er også nogle gange udstyret med en bred krave. De adskiller sig dog fra cuia'en ved tykkelsen af deres vægge - de er meget tyndere. Folk fra Argentina og Uruguay drikker oftest yerba mate i porongo-kalebasser.
Guampa
Guampas er lavet af horn eller hove fra kvæg. Navnet guampa kommer af ordet wampa, som betyder "horn" på kechua-sproget. De har en meget interessant form, som skiller sig ud fra andre kar - de er aflange og let buede. Guampas er ofte udstyret med et behageligt håndtag for at gøre dem lettere at holde. De er også ofte indpakket i metal, hvilket bidrager til deres holdbarhed. Guampas er særligt populære i Paraguay, hvor yerba mate på grund af de høje temperaturer og det meget varme, trykkende klima primært drikkes i en iskold version - tereré. Kun kold yerba mate kan drikkes i en guampa lavet af et horn eller en hov. Kontakt med varmt vand kan få mate-teen til at smage dårligt, og desuden vil der sandsynligvis trænge en ubehagelig lugt og eftersmag ind. I dag kan man også købe guampas lavet af træ eller keramik.
Hvad er den bedste mate-kurv at vælge til yerba mate?
Hvilken slags mate-kalebas skal man vælge? Den bedste kalabas til yerba mate er den, vi har det bedst med at drikke bryggen i. Yerba mate kan drikkes i et almindeligt krus, hvis du føler dig godt tilpas med det - det er en individuel sag og absolut ikke en forbrydelse. Men for at mærke den ægte atmosfære ved at drikke yerba mate, opleve det magiske brygningsritual og suge til sig af den sydamerikanske kultur, anbefaler vi at vælge en beholder af naturmateriale - træ eller kalabasfrugt. Uanset hvad du vælger, så drik for dit helbred!
Kilde til information:
- Wikipedia: Mate, Mate (infusión), Mate (recipiente).