Yerba mate og kaffe. To energi-søstre
Yerba mate - kølig og glad. Ligesom kaffe - fuld af kraft. "Hvad skal jeg vælge, min ven?", spurgte damen mig. Jeg valgte mate, en guaranis mirakel... Kaffe og yerba mate. Begge søstre, der giver dig et kæmpe energiboost. Men hvilken er bedst og stærkest, sundest og mest velsmagende? Lad os tage et nærmere kig på dem og beslutte os!
Resumé:
- Grundlæggende information om yerba mate og kaffe
- Yerba mate vs. kaffe - er de sunde?
- Tilberedning af yerba mate og kaffe
- Hvilken drik smager bedst?
- Yerba mate eller kaffe? Statistik
- Den endelige beslutning. Hvad er bedst? Yerba mate eller kaffe?
Grundlæggende information om yerba mate og kaffe
Lige så sort som kaffe
Lad os starte fra begyndelsen. Kaffe er lavet af ristede coffea-bønner, en plante, hvis egenskaber oprindeligt blev opdaget for omkring 3.000 år siden i Etiopien. Oprindeligt brugte de gamle mennesker i dette afrikanske land kun kaffefrugten - de indtog den med tilsætning af smør og salt. Mellem det 13. og 14. århundrede blev kaffebærrene bragt til Yemen af handelsmænd, hvor metoden til at riste bønnerne og tilberede en infusion af dem sandsynligvis først blev opdaget.
Yerba mate - Sydamerikas grønne guld
Yerba mate adskiller sig fra kaffe på mange måder. Den fremstilles af de tørrede og knuste blade og kviste af Ilex paraguariensis, som vokser i grænselandet mellem fire lande i Sydamerika: Paraguay, Brasilien, Argentina og Uruguay. De første "opdagere" af yerba mate var Guarani-indianerne. De tyggede først rå, friskhøstede blade af planten, og de fandt ud af, at det gav dem energi, øgede koncentrationen og reducerede sult. Senere begyndte de at lave en infusion af de tørrede blade, som vi i dag kender som yerba mate. Begge infusioner har en fællesnævner - stærkt stimulerende egenskaber. Men hvad er bedst - yerba mate eller kaffe?
Koffeinindhold og virkninger
Det vigtigste punkt er koffein. Både yerba mate og kaffe indeholder koffein, så de har en stimulerende effekt, men de virker ret forskelligt. Jeg er sikker på, at du kender den følelse, når der efter en lang stimulering med en morgenkaffe kommer et øjeblik, hvor du "falder ned"? Du føler dig svag, og du ville foretrække at gå i seng og bare blive her en halv dag, men du kan stadig ikke falde i søvn? Endnu en kop kaffe eller noget andet, der holder dig stimuleret, ville hjælpe. Men giver det mening? Kaffe virker næsten med det samme. Den højeste koncentration af stimulerende stoffer i blodet er omkring 20-30 minutter efter indtagelse. Men denne koncentration falder lige så hurtigt, og du føler dig dårligere tilpas, end før du drak kaffe. På den anden side har vi yerba mate. Dens stimulering er stabil og langvarig, og man føler ikke et pludseligt tab af energi. Yerba mate frigiver sammen med energiboostet afslappende stoffer (theophyllin, theobromin), som udvider blodkarrene og sænker blodtrykket. De har også en stimulerende effekt på centralnervesystemet. Yerba mate hjælper med at regulere forskellige kropsfunktioner, hvilket er grunden til, at reaktionen på den tørre mate er meget mere naturlig end med kaffe. Især når man indtager for meget, vil den stærke stimulering efter mate simpelthen gå over med tiden. I tilfælde af kaffe går det over på en mindre behagelig måde.
Yerba mate vs. kaffe - er de sunde?
Begge drikke indeholder en overflod af næringsstoffer, mineraler og antioxidanter. Både kaffe og mate indeholder riboflavin, pantothensyre og kalium, B-vitaminer, som forbedrer humøret og koncentrationen, zink og C-vitamin, som forbedrer immunforsvaret. Yerba mate indeholder desuden E-vitamin, som også har antioxidantegenskaber. Kaffe har også en antioxidant effekt. Begge drikke indeholder magnesium, men kaffe udvasker det også fra kroppen. En bivirkning ved at drikke meget kaffe kan derfor være magnesiummangel. Trækninger i øjenlågene, muskelkramper, hjertebanken, problemer med at koncentrere sig, selvom man er stimuleret? Det er virkningerne af at drikke for meget kaffe, men aldrig yerba mate. Hvorfor så ikke prøve det? Yerba mate har ikke mange negative bivirkninger. Med kaffe har de en tendens til at være hyppigere og mere intense.
Tilberedning af yerba mate og kaffe
Sandheden er, at tilberedning af kaffe er mere praktisk. Det er meget nemmere og hurtigere at tilberede en kop kaffe end at tilberede yerba mate. Alt det med at afkøle vandet, vedligeholde mate-kurven (især calabashes og palo santo) og bombillaen, fjerne det fineste støv, vente på den "første slurk af St. Thomas" (opblødningen af den tørrede mate med vand) - alt dette skaber ritualet omkring tilberedningen af yerba mate. Det er magisk på sin egen måde, men det tager meget tid. Og det er meget nemmere bare at hælde kaffen i koppen og hælde varmt vand over. Hvis du ikke har tid, vil du nok vælge kaffe, men er det virkelig det værd?
Hvilken drik smager bedst?
Ja, lige præcis! Hvad med smagen? Lad alle selv afgøre det. Det er et helt subjektivt spørgsmål. Jeg er overbevist om, at nogle begyndere kan blive afskrækket af smagen af yerba mate, fordi de har truffet et dårligt valg af produkt. Det er det samme med kaffe - ikke alle kan lide det. Har nogen, der klager over den bitre smag af yerba mate, prøvet bitter sort kaffe uden tilsætningsstoffer? Det smager slet ikke godt... Der er nogle mennesker, som ikke kan forestille sig en dag uden, andre kan ikke tåle smagen og lugten af det. I disse tider med et stort udvalg af arter, typer og tilberedningsmetoder kan alle finde noget for sig selv. Alt, hvad du behøver, er vilje og åbenhed over for forslag. Ja, hvis du er vant til at drikke kaffe sødet med tre eller fire teskefulde sukker og tilsat mælk i forholdet 50:50, vil det være svært at ændre det til den bitre, let græsagtige smag af yerba mate. Nu vil jeg nok overraske mange af jer - yerba mate kan også sødes! Mate-te med frugt- og urtetilsætninger, sødet med honning eller brun farin, smager som sødet urtete. På den måde kan du vænne dig til smagen og få en glidende overgang til at drikke "paraguayansk te" uden tilsætningsstoffer.
Yerba mate eller kaffe? Statistik
Før vi fælder en endelig dom, er det stadig værd at nævne statistikkerne, hvor de to drikke klarer sig meget ujævnt. Kaffe er en af de mest populære drikke i verden, og det kan ikke bestrides. Der er nok ikke et menneske, der ikke har smagt den mindst én gang. Langt de fleste mennesker har en dåse kaffe stående på køkkenhylden - også selv om de ikke drikker den regelmæssigt. Kaffemarkedet er enormt. Ifølge statistikkerne blev der produceret 10,5 milliarder kilo kaffe i 2020. Det er virkelig en enorm mængde! Det meste af det produceres i Sydamerika - Brasilien ligger på førstepladsen. Der produceres også kaffe i Asien, Mellemamerika og Afrika. Produktionen af yerba mate klarer sig betydeligt dårligere end produktionen af kaffe, hvilket hovedsageligt skyldes den begrænsede forekomst af Ilex paraguariensis, som den fremstilles af - planten vokser kun i Sydamerika, på grænsen til fire lande. I 2021 blev der "kun" produceret 283 millioner kilo yerba mate. Når det gælder popularitet, vinder kaffe langt, men er det faktisk bedre end yerba mate?
Den endelige beslutning. Hvad er bedst? Yerba mate eller kaffe?
Hvilken drik vinder ranglisten? Hvilken af de to stimulerende søstre er bedst - yerba mate eller kaffe? Det er umuligt entydigt at afgøre denne strid og besvare det spørgsmål, som optager mange af jer. Årsagen til dette er først og fremmest det faktum, at man, som man siger, ikke bør diskutere nogens smag. Du kan lide, hvad du kan lide, og ingen skal fortælle dig, hvad du skal vælge, hvad du skal drikke og spise. Hvis nogen er vant til at drikke kaffe, til dens smag og aroma, vil det være svært at overtale ham eller hende til at skifte mening, selv hvis du opremser de mange fordele ved at drikke yerba mate. Både kaffe- og yerba mate-elskere vil hævde, at deres drik er den bedste, og det vil være svært at overbevise dem om at ændre deres mening. Faktisk vil de hver især have ret. Jeg valgte mate, og jeg ville ikke bytte den ud med kaffe. En anden vil vælge kaffe, og han ville ikke bytte den ud med mate-te. Det bedste valg er et frit valg. Derfor holder jeg tilbage med at fælde klare domme, og som altid overlader jeg beslutningen til dig. Men jeg vil altid tale om fordelene ved yerba mate. I en tid med kemiske, kropsskadelige energidrikke er en tilbagevenden til naturen i form af yerba mate et skridt i den rigtige retning.
Kilde til information:
- W. H. Ukers, Alt om kaffe, 1922.
- J. Hoffmann, The World Atlas of Coffee: From beans to brewing - coffees explored, explained and enjoyed, 2018.
- R. Włosiak, M. Rudny, E. Skrobek, E. Worobiej, B. Drużyńska, The characteristic of aroma and antioxidant properties of chosen infusions of stimulants and herbs, "ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (FOOD. Science. Technology. Quality)", 2007, 3 (52), s. 109-118.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, November 2007, 72 (9).
- DenInternationale Kaffeorganisation.
- Instituto Nacional de la Yerba Mate.
- Statista.com.
- Wikipedia.org: Yerba mate, kaffe, teofyllin, teobromin.